Vpišite iskalno besedo

PARODONTOZA

PARODONTOZA

PARODONTOZA

Kronično vnetje obzobnih tkiv vodi v parodontozo. Gre za prikrit proces, ki ga povzročajo bakterije, ki se kopičijo v zobnih oblogah. Ker se bolezen razvija počasi jo mnogi ne jemljejo dovolj resno. Morda se bo marsikdo zamislil, ko bo prebral, da ima parodontozo več kot 90 % populacije. Seveda niso vsi resno ogroženi, vendar se mora vsakdo resno zavedati pomena te bolezni in narediti vse, da ne pride do akutne oblike bolezni.

In kako je videti akutno stanje? Dlesni odstopajo, nastajajo zobni žepki, zobje pa postajajo navidezno daljši in majavi ter začnejo izpadati drug za drugim, čeprav so povsem zdravi. Zato je treba ob prvih znakih vnetja ukrepati. Med opozorilne znake sodi krvavitev ob ščetkanju, zlasti pri nitkanju, oteklost in sprememba barve dlesni, slab zadah ter iztekanje gnoja.

Zdravljenje je lahko uspešno, če parodontalno bolezen odkrijemo na njenem začetku. Zato je redno obiskovanje zobozdravnika nujno. Ob pregledih pa vam bo zobozdravnik tudi svetoval ali je potrebno tudi čiščenje zobnega kamna, s čimer se odstranijo zobne obloge, kjer je veliko gojišče bakterij. V vsakem primeru pa, če ustne higiene takoj korenito ne spremenimo, bomo kaj hitro sodili med tiste pri katerih je bolezen tako napredovala, da stanje obzobnih tkiv že zahteva pomoč specialista parodontologa ali celo kirurško zdravljenje.

PARODONTOZA

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve