Vpišite iskalno besedo

OBČUTLJIVOST ZOB

OBČUTLJIVOST ZOB

OBČUTLJIVOST ZOB

Vsak se je že kdaj srečal z občasno zobno občutljivostjo. Ko se spomnite, kako vas je zaskelelo ob mrzli, vroči ali kisli pijači je občutek verjetno še vedno neprijeten.

Do občutljivosti prihaja kadar sklenina na določenem delu zoba ne pokriva notranje zobovine. Ta del imenovan dentin je zelo občutljiv, saj ima veliko število majhnih kanalov, ki so neposredno povezani z zobnim živcem. V njih so živčni končiči, ki se odzivajo na spremembe v okolju, kar se občuti kot bolečino in neprijeten skeleč občutek.

Najpogostejši vzrok za preobčutljivost je odmik dlesni zaradi nepravilne ustne higiene (pretrda krtačka in nepravilno krtačenje), lahko pa je vzrok tudi skriti karies v medzobnih prostorih.
 

Če občutljivost ne pojenja nekaj tednov je treba opraviti zobozdravniški pregled, kjer zobozdravnik natančno pregleda zobe, še posebej stike plombe z zobom, pogosto se opravi še diagnostično RTG slikanje.

Po preiskavah se zobozdravnik odloči ali je dovolj uporaba zobnih past za preobčutljive zobe ali je potreben nanos fluoridnega laka, ki začasno zmanjša občutljivost. Lahko pa je potrebno zdravljenje zoba ali zobnih korenin.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve